Η διατροφή ως πρόδρομος της νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s)

Λίγο πολύ οι περισσότεροι έχουμε ακούσει τη φράση «είσαι ό,τι τρως». Κάποιοι από εμάς φανταζόμαστε αυτή τη φράση να περιγράφει τον εαυτό μας εξωτερικά (πχ. Τρώω πολλά λιπαρά, είμαι παχύς). Από την άλλη όμως, πέρα από την επίδραση της τροφής στην εξωτερική εμφάνιση (που δεν είναι πάντοτε ακριβής), έρευνες δείχνουν πως η τροφή που καταναλώνουμε έχει επιδράσεις στον εγκέφαλο μας και συνεπώς στις γνωστικές μας λειτουργίες (βλ. μνήμη).

Σε μια πολύ πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Νeurobiology of Aging”,  από την Alexandra Plagman, τον Auriel Willette και την ερευνητική τους ομάδα, εντοπίστηκε μια ορμόνη κορεσμού, η οποία σε υψηλοτέρα επίπεδα ενδέχεται να μειώνει το ρίσκο ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s).

Συλλέγοντας δεδομένα μέσω διαφόρων τεχνικών νευροαπεικόνισης (Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative: μια ‘πλατφόρμα’ η οποία συλλέγει δεδομένα από διάφορες έρευνες σχετικά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές νευροαπεικόνισης όπως MRI, PET κλπ.), οι ερευνητές εντόπισαν την ορμόνη κορεσμού Χολοκυστοκινίνη (CCK), η οποία βρίσκεται στο λεπτό έντερο αλλά και στον εγκέφαλο.

Στο λεπτό έντερο, η CCK επιτρέπει την απορρόφηση του λίπους και της πρωτεΐνης. Στον εγκέφαλο, η CCK βρίσκεται στον ιππόκαμπο, ο οποίος έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση των πληροφοριών στην βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη, αλλά και στη χωρική μνήμη που είναι απαραίτητη για την πλοήγηση στο χώρο. Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, η περιοχή του ιππόκαμπου είναι από τις πρώτες περιοχές που επιφέρουν βλάβη στον εγκέφαλο. Γι’ αυτό τον λόγο, παρατηρούμε από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου ότι το άτομο δε συγκρατεί πληροφορίες που έμαθε πρόσφατα (βραχυπρόθεσμη μνήμη) και έχει μια δυσκολία στον προσανατολισμό/πλοήγηση.

H ορμόνη CCK αποτελεί αναπόσπαστο δείκτη για τη γνωστική ακεραιότητα σε ασθενείς με φυσιολογική νοημοσύνη, ήπια γνωστική εξασθένηση, και ασθένεια Alzheimer.

Η Alexandra Plagman, διατροφική επιστήμων, συνιστά πως οι ερευνητές εστίασαν ιδιαίτερα στη CCK επειδή ακριβώς παρατηρείται στο σχηματισμό της μνήμης. Οι
ερευνητές ήθελαν να δουν αν υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στα επίπεδα της CCK και τα επίπεδα της μνήμης και της φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο
και σε άλλες σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν  πως σε άτομα που είχαν υψηλοτέρα επίπεδα CCK στον εγκέφαλο, η πιθανότητα να έχουν ήπια γνωστική δυσλειτουργία,
που επισημαίνει στην ουσία τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, μειώθηκε κατά
65 τοις εκατό, παρατηρώντας μεγαλύτερα επίπεδα φαιάς ουσίας και μεγαλύτερα επίπεδα μνήμης (memory scores). Οι ερευνητές κατέληξαν πως τα επίπεδα της ορμόνης κορεσμού Χολοκυστοκινίνη (CCK),  μπορεί να αντανακλούν την αντισταθμιστική προστασία, καθώς η παθολογία της νόσου του Αλτχάιμερ αναπτύσσεται.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έρευνα θα ενθαρρύνει τον κόσμο να προσέξει τη θρεπτική πλευρά της δίαιτας αντί να εστιάζει στη πρόσληψη θερμίδων. Η Plagman, εστιάζει ήδη στο πώς η δίαιτα επηρεάζει τα επίπεδα CCK μέσω της έρευνας σε νηστεία (fasting) γλυκόζης και σε κετονικά σώματα (κετόνες).

« Με την εξέταση της διατροφικής πλευράς, μπορούμε να πούμε εάν μια συγκεκριμένη διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ ή να αποτρέψει την πρόοδο της νόσου», δήλωσε η Plagman.

«Η ρύθμιση του πότε και πόσο τρώμε, μπορεί να έχει κάποια σχέση με το πόσο καλή είναι η μνήμη μας «, πρόσθεσε ο Willette. «Η τροφή που τρώμε και η διεργασία που κάνει το σώμα μας με αυτή τη τροφή, επηρεάζει τον εγκέφαλό μας».

Πηγή:

Plagman A. et al. (2019). Cholecystokinin and Alzheimer’s disease: a biomarker of metabolic function, neural integrity, and cognitive performance. Neurobiology of Aging, 76, 201-207. https://doi.org/10.1016/j.neurobiolaging.2019.01.002

Please follow and like us:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *